Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Univerzális, Speciális, Generális

2018.06.17

ellensegek-1.jpg2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖKUMENÉ,

A KÖZTÜNK LÉTEZŐ EGYSÉG LEHETŐSÉGE -  ÉLŐ KAPCSOLAT ISTENNEL

 

Kérdező: Egység? Hogyan, hiszen annyira különbözünk egymástól?! Gondolkodás, viselkedés, körülmények, lehetőségek, képességek, vágyak és sorolhatnám mennyi okot találhat valaki, ami végett ne akarjon egységet vállalni másokkal, sőt inkább a különbözőségeket kutatja, a másság megnyugtatónak tűnő érzését a félelemmel telt világban.

Választ adó: Az elkülönült emberek, mint kis szigetek gondolata a csapdák közül az egyik, amely igazán a félelmet életi és a biztonság illúzióját kelti. Hogyan is lehet félve szeretni, örökös védekezésben előremozdulni, nyitni vagy támadva jót akarni? Lehetetlen. Kit szeretnek az ilyen emberek? Önmagukat vagy kiterjesztet önmagukat, a családjukat? Aligha. Mert vagy félsz vagy szeretsz, más út nincs.

Elkülönülés-elszigetelődés-elmagányosodás, ebben lehet része igazán a ma emberének, Istenhez nem visszatalálva. Őáltala, mint Teremtőnk által érthető meg testvériségünk és az, hogy  mindenki sorsa mindenki sorsával összefügg valamiképpen a földi lét-tengerében. Ekként, a nagy egész részeként mindenki osztozik mindenki örömében, bánatában, sikereiben, kudarcaiban, szeretésének és bűneinek következményeiben. Isten azt szeretné, ha megbocsátanánk Őneki, másoknak és magunknak is, mert összetartozásunknál nincs fontosabb. Ezért legalább elveben mindenkit szeressünk, ám azokkal, akikkel együtt élünk és akiket a sors még utunkba tud hozni, velük ténylegesen tegyük segítés, jóakarat, megbocsátás által. A költő szavai így biztatnak  "imádni az Istent és egymást szeretni". Háromféle hitből VÁLASZTHATUNK, amelyikre rátehetjük az életünket.

Kérdező: Háromféle?

Választ adó:

Generális hit: azt jelenti, hogy mindenki hisz valamiben. Aki, nem hisz semmiben, az abban hisz, hogy nem hisz semmiben.

Speciális hit: amely egy néphez, nemzethez, fajhoz, valláshoz, szellemi irányhoz kapcsolódik.

Univerzális hit: Az, amit Jézus képvisel.

Kérdező: Vagyis?

Választ adó:

Mindenkinek joga van embernek hinni önmagát, és joggal elvárhatja mindenkitől, hogy őt embernek nézzék mások. Ugyanakkor mindenkinek kötelessége a másik embert is embernek nézni, függetlenül attól, hogy milyen a bőre színe, milyen nemhez, valláshoz, nemzethez, korcsoporthoz tartozik. Sőt, függetlenül attól is, hogy beteg vagy egészséges, szenvedélybeteg, drogos, vagy szabad minden szenvedélytől. Az univerzális hit magjában, csírájában mindenkiben benne van, kibontakozni csak akkor tud, ha valaki erre teszi az életét. Ebben a kultúrkörben Isten fia, Jézus ismert, az Ő evangéliumait tanulmányozva, megértve, az Ő példáját követve, gondolkodásával azonosulva, magatartását utánozva lehet szerető, boldog, békés EMBERRÉ formálódni.

4045975923_b77de4aae1.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.